Άντα Μητσογιάννη

Msc Κλινική Ψυχολόγος

Ψυχοθεραπεύτρια - Συμβουλευτική


Όθωνος 4 & Μιλτιάδου,
Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)


Επικοινωνία:
2109579042 - 6945578931

Συχνές ερωτήσεις

Πότε να απευθυνθώ στον ψυχοθεραπευτή;

Όλοι μας μπορεί να αισθανθούμε πως κάτι έχει αλλάξει στη ζωή μας το τελευταίο διάστημα. Η χαρά και η ικανοποίηση ίσως να υπάρχουν όλο και πιο λίγο και στην θέση τους να έχουν εγκατασταθεί άγχος, στρες, πίεση, φόβος. Αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό μας μπορεί να γίνονται εμπόδιο στην προσωπική μας εξέλιξη. Διαπιστώνουμε προβλήματα στις σχέσεις μας, π.χ. με το άλλο φύλο, τους φίλους ή τους συναδέλφους. Σκόπιμο είναι να απευθυνθούμε στον ψυχοθεραπευτή όταν νιώσουμε έντονα την ανάγκη να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας, τις φοβίες μας και κυρίως το άγχος μας γύρω από προβλήματα που μας βασανίζουν και μας καθηλώνουν. Μπορεί να αισθανόμαστε ψυχικά μόνοι, μπερδεμένοι, αναλογιζόμενοι ότι το πρόβλημα αυτό μας σημαδεύει τη ζωή και δεν το αντιμετωπίζει κανένας άλλος. Παράλληλα, φοβόμαστε ότι είναι τόσο σοβαρό που δε θα μπορέσουμε να βρούμε λύση και να το ξεπεράσουμε, μας διακατέχει αμηχανία, ανασφάλεια και παρορμητικότητα, αποζητώντας «εδώ και τώρα» τη λύση του προβλήματος. Πιθανά να έχουμε ταλαιπωρηθεί από προηγούμενες προσπάθειες ή απόπειρες να βρούμε κάποια λύση.

Γιατί να απευθυνθώ σε ψυχοθεραπευτή και όχι σε κάποιο κοντινό μου πρόσωπο;

Οπωσδήποτε τα κοντινά μας πρόσωπα μπορούν να μας στηρίζουν σε δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, μία βασική διαφορά της ψυχοθεραπείας είναι ότι εκτός από τη συναισθηματική υποστήριξη, αποβλέπει κυρίως στην αλλαγή του τρόπου αντιμετώπισης των προβλημάτων αλλά και μιας ουσιαστικότερης αλλαγής του ανθρώπου και άρα και της ζωής του, μέσα από εξειδικευμένες γνώσεις και πρακτικές. Σε σύγκριση με ένα φίλο, ο ψυχοθεραπευτής παραμένει αντικειμενικός και διαθέτει τις κατάλληλες γνώσεις και την εκπαίδευση ώστε να βοηθήσει ουσιαστικά το άτομο που βρίσκεται σε δύσκολη συναισθηματική κατάσταση. Η ψυχοθεραπεία γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο εχεμύθειας, εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού.

Τί θα συμβεί στην πρώτη συνεδρία;

Στην πρώτη συνεδρία ο θεραπευτής θα ακούσει προσεκτικά τον λόγο για τον οποίο έρχεται το άτομο ή το ζευγάρι, παίρνοντας παράλληλα ιστορικό, δηλαδή συλλέγοντας πληροφορίες γύρω από τη ζωή του ατόμου, που βοηθά να αναγνωριστούν οι αιτίες, καθώς και οι ιδιαίτερες συνθήκες κατά τις οποίες εμφανίστηκε και διατηρείται ένα πρόβλημα. Έτσι γίνεται πολύ πιο ξεκάθαρο στο άτομο ή στο ζευγάρι το πρόβλημα για το οποίο έρχεται στο γραφείο του ειδικού, και εν συνεχεία δίνεται κατεύθυνση από τον θεραπευτή: α) με ποιον τρόπο θα αντιμετωπιστεί και β) γιατί είναι χρήσιμο να ακολουθηθεί αυτή η οδός (π.χ. μπορεί να χρειαστεί οργανικός έλεγχος, ορμονικός προσδιορισμός, ψυχιατρική διάγνωση και παρακολούθηση).

Πώς γίνεται μια συνεδρία ψυχοθεραπείας;

Λαμβάνει χώρα μία φορά την εβδομάδα σε προκαθορισμένη μέρα και ώρα. Η χρονική διάρκεια της θεραπείας και η συχνότητα των συναντήσεων διαφέρει ανάλογα με το ζήτημα και το ρυθμό του κάθε ανθρώπου. Η συνεδρία διαρκεί 50 με 60 λεπτά από την ώρα της συμφωνημένης συνάντησης. Τηρείται απόλυτη εχεμύθεια και διαφυλάσσεται το απόρρητο από τον θεραπευτή εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα του πελάτη ή των γύρω του.

Γιατί να επιλέξω να κάνω ψυχοθεραπεία Gestalt;

Η ψυχοθεραπεία Gestalt είναι μια ολιστική προσέγγιση και στηρίζεται στην επαφή του ανθρώπου με το περιβάλλον -με τον άλλον- και στη βαθιά επίγνωση του εαυτού. Στοχεύει στο να ανακαλύψει το άτομο, μέσω της συζήτησης, τις πηγές στήριξής του για να μπορέσει τελικά να διαχειριστεί μ’ έναν άλλον τρόπο το πρόβλημα για το οποίο έρχεται στην θεραπεία. Gestalt σημαίνει "το όλον"· τον άνθρωπο (σώμα και συναισθήματα) δεν μπορούμε να τον δούμε μόνο του, αλλά σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον του. Η Gestalt ενδιαφέρεται κυρίως για το "εδώ και τώρα", τι γίνεται τώρα στη ζωή του ανθρώπου, και αναφέρεται στο παρελθόν όταν χρειάζεται, με σκοπό την τακτοποίηση μιας εμπειρίας που έρχεται και επηρεάζει με κάποιον τρόπο το «τώρα» του. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται μια θεραπεία σε βάθος (και μόνιμη), αφού το άτομο αποκτά αυτοσυνειδησία και ωθείται να πάρει την ευθύνη της ζωής του, πραγματοποιώντας παράλληλα τις αλλαγές που το ίδιο θέλει. Τελικά, κατορθώνει να αντλεί ικανοποίηση στη ζωή του και να την ορίζει μέσα από την συνειδητοποίηση περισσότερων επιλογών και την ενίσχυση ελεύθερων αποφάσεων.